Een nieuw leven met jezelf is onwennig. Het voelt alsof iets ontbreekt aan je lichaam, je voelt je niet compleet. Als je ergens naartoe gaat, heb je het gevoel dat je iets vergeten bent.
Als je lang samen hebt geleefd met je partner en je partner valt ineens weg is dat heel heftig. Je bent totaal onvoorbereid en het gevoel dat je over je heen krijgt is moeilijk om in woorden te bevatten. Je brein lijkt wel verdoofd en je lichaam voelt als bevroren.
Na de begrafenis of de crematie ben je in de meeste gevallen nog omringd met familie en vrienden die je steunen. Maar, na verloop van tijd pakt ieder zijn eigen leven weer op en ga je alleen verder. Het is dan, dat je wordt geconfronteerd met de enorme leegte in je leven. Het is een onbekend en onwennig gevoel en je weet in het begin niet goed hiermee om te gaan.
Rouwen is een persoonlijk proces en in mijn ervaring kun je geen tijdsduur leggen op het proces. Rouw is verdriet en het missen van een dierbare. Ieder persoon rouwt ook op een eigen manier. In een ‘normale’ situatie kun je als je voldoende gesteund bent door familie en vrienden, je leven weer oppakken en verder gaan. Maar, als je geen of onvoldoende steun hebt gekregen in je rouwproces, blijf je steken en is professionele hulp nodig.
In de reguliere hulpverlening, aangeboden door de overheid, biedt ‘Net genoeg steun’. Minimale steun is ook logisch, omdat de zorg anders onbetaalbaar wordt.
Een rouwbegeleider biedt dan uitkomst en heeft alle tijd en ruimte voor jou om je emoties te uiten en te praten. Een rouwcounselor helpt je ook met handvatten om je nieuwe leven op te pakken. Een rouwcounselor is passief in presentie aanwezig en fungeert als klankbord. Het is belangrijk om erover te praten ook als ‘de rouwtijd’ voorbij is. Ik ben een Rouwbegeleider en bied jou de gewenste ondersteuning met jouw rouwproces.
Een nieuw leven met jezelf is haalbaar en is het waard om verder te leven op je nieuwe pad.